2013 SmLomOs

Letní tábor Sm Lom OS  

7. 7. Neděle – Odjezd 

Sešli jsme se v 12:45 na nádraží v Jaroměři. Okolo 13:00 jsme vyjeli autobusem k tábořišti, které se nacházelo u Kostelce u Heřmanova Městce. Asi po hodině cesty jsme dorazili na místo u tábora, kde čekaly 4 sedmimístné rakety na odlet. Nastoupilo se do nich a letělo do tábora, kde nás uvítal Sm Lom Os. Každý dostal kosmickou stravu s číslem, které si pak stanové dvojice sečetli a dle nich se ubytovali do stanů. Byla přednáška o pravidlech tábora, pár seznamovacích her a večeře. Poté se letělo v raketách na průzkum okolí tábořiště, bylo volno a večerka. 

8. 7. Pondělí – Mléčná dráha

Ráno byla u stožáru vypuštěna dýmovnice, přičemž skončilo skoro celé tábořiště v oblaku dýmu. Byla snídaně a začly hry jako třeba nasávání kosmického prášku tzv. lajna, pití mléka vzhůru nohama, překážková dráha s mlékek.. Každý dostal obrys krávy s jejím názvem (stará, bohatá, ďábelská, vtipná..) a měl ji podle toho vybarvit a upravit. Byl oběd a polední klid. Pak následoval azimuťák po mléčné dráze, kde se třeba dojilo vemeno krávy.. Udělal se slavnostní oheň, zazpívali jsme si písničky a šli spát.

9. 7. Úterý – Velký třesk

Ráno proběhla snídaně, nástup a násed. Přijela se na nás podívat hygiena. Celé dopoledne se hrál turnaj v raketoballu. Byl oběd a polední klid, zase se hrál raketoball. Poté jsme se dostali do černé díry, která nás postupně vyhazovala ven. Podle dílků rakety jsme se dostali do lesa, kde byly rozházené další barevné dílky s písmenky, které nám předtím byly rozdané. Každý si našel svůj dílek s přiřazeným písmenem a podle barev vznikly 4 skupinky, které si z dílků složili malou raketku.Pak každá skupina dostala velkou raketu, kterou si malovala a zdobila. Každý ze skupinky dostal triko v jejich barvě.

10. 7.  Středa – Planeta ticha a strojů

Už od rána se mlčelo. V tichu se hrála hra ve stylu tiché pošty jen s tím, že se malovaly obrázky člověku před sebou na záda, první vybíhal a hledal určený obrázek. Poté se začlo pomalu mluvit a kreslit komiksy výroby určených předmětů (papír, chleba..) Po obědě každá skupinka našla v lese strom s vejcem, které museli dostat dolů na desku nezničené. Každý zvolil různé taktiky výroby dráhy pro vejce. Večer se rozpoznávaly předměty, které se pořád používají nebo používaly (starý topinkovač, ladička, zavářečka na sklenice, ochrana před teplou rukojetí pánve..) 

11. 7. Čtvrtek – Planeta zvířat 

Ráno nás budila různá zvířata. První hra byla zaměřená na želvy, které chtěly naklást svá vejce na pláž, ale v tom jim bránili lovci, kteří je obraceli na záda. Dál se hrála volajíc-tleskací hra na krávu. Byl oběd po kterém jsem byli seznámeni se sedmi mutanty zvířat (špes, antion, kravák, bezel, paponet, nosel a myšpice). Každý ze skupinky byl jeden mutant, které se muselo co nejrychleji dostat na svůj kontinent. Pak začal mezi mutanty lov (každý mohl ulovit dva jiné). Po lovu se mutanti museli zase co nejrychleji dostat na svůj kontinent. 

12. 7. Pátek – Planeta zločinu

Dopoledne se zjistilo, že zmizel Sm Lom Os a bylo představeno 5 věznů, kteří byli podezřelí z jeho krádeže. Ti poté utekli a šlo se po stopách jednoho z nich. Bylo za úkol odhalit zloděje a odlít sádrou stopu, kterou zanechal. Zloděj byl nakonec odhalen a odsouzen k smrti na elektrickém křesle. Odpoledne se v lese ztratily kody a museli se hledat, zapamatovat a nahlásit robotům, kteří měli soupis všech kodů. V noci se hrála hra o dobývání trezorů hlídaných majákem. 

13. 7. Sobota – Planeta veršovaná a zpívající

Celý den se co to šlo veršovalo a zpívalo. Dopoledne se šlo do vesnice, kde se muselo zpěvem a verši žádat o suroviny, ze kterých se měl udělat ve skupinkách oběd.  Všechny obědy se povedly. Odpoledne si skupinky luštily hudební křížovku, ve které jim vyšel název muzikálu, který museli zpracovat (akce hřbitov, pěkná svatba, čtvrté rande a školní výlet). Večer se tyto muzikály předváděly ostatním. 

14. 7. Neděle – Planeta pohádek a filmů

Ráno budili pohádkové a filmové postavy (teletubbies, drákula, princezna..) Dopoledne byl kvíz na citáty z pohádek („Pramen zdraví z Posázaví“ , „Uděluji ti řád zlaté vařečky“ , „Kudla z pudla“..) Odpoledne byla pohádková cesta, kde se mohla potkat liška, které se hrálo na housličky a bubínek, koblížek, který se musel kutálet, muselo se malovat na avatara.. Večer se hrála divadla na které se předem připravovaly loutky a ostatní věci. V noci byla stezka odvahy okolo perníkové chaloupky a pro starší až k Drákulovi) . 

15. 7. Pondělí – Planeta sportovní 

Dopoledne se hrál famfrpál. Odpoledne byla mini olympiáda, kde se skákalo přes švihadlo, dělali kotrmelce, házelo do rakety míčkem, tahalo co nejdál za gumicuk, běhala s dezorientací (po zatočení na křesle), skákal se trojskok a soutěžilo se v páce. Poté byly skupinové soutěže. Přetahování lana, rychlostní let v raketách a závod při kterém skupinky nesly vždy jednoho svého člena v prostěradle (vystřídali se všichni členi). Večer probíhaly masáže. 

16. 7. Úterý – Planeta poznávací a nakupovací

Hned ráno jsme vyrazili na výlet. Vyjeli jsem z Kostelce u Heřmanova Městce, dál se jelo do Heřmanova Městce, kde se přestoupilo na Chrudim a z Chrudimy se jelo do Rabštejnské Lhoty. Šlo se na zříceninu hradu Rabštejn, kterou jsme po chvíli našli a posvačili jsme tam. Dál se šlo na rozhlednu Bára, která byla skoro celá ze dřeva. Vydali jsme se na Kočičí hrádek, kde jsme cestou narazili na venkovní tělocvičnu, kde byly různé hrazdy, překážky.. Pak se došlo na Kočičí hrádek, kam si všichni vlezli i když svou byl kapku menší (spíš prolejzačka pro děti). Tam jsme se rozdělili na dvě skupiny, jedna šla pěšky do tábora a druhá se vydala do Slatiňan okolo zámku a zahradou. Ve městě si každý koupil něco v krámě a podobnou cestou jsme vyjeli do tábora. Mezitím než přišla první skupina, všichni si užívali ticha a jen se povalovali nebo si něco hráli.

17. 7. Středa – Planeta bláznivá

Ráno byla vyhlášena soutěž o nejbláznivější oddělení (skupinku). Před obědem se každé oddělení předvedlo v plné kráse 🙂 Odpoledne byla hra, při které vždy dvě skupinky byly chytači a dvě blázni. Chytači byli po dvojicích svázaní rukama k sobě a chytali blázni, kteří byli v kazajce. Blázni přenášeli určeným územím body a chytači je chytali. Večer se hrály různé bláznivé hry, jako například na paka, sedací člověče nezlob se a další.. 

18. 7. Čtvrtek – Planeta naruby 

Den začal pohádkou na dobrou noc. Dál se zpívali písničky u ohně a opékaly buřty. Hrála se pantomima a šlo se do rybníka. Byl polední klid a po něm oběd. Hrála se šipkovaná naruby ( → byla ← apod.. ) Zase jsme se šli koupat. Byla připravena raččí dráha, kterou musel každý na čas vykonat. Využila se v ní i namydlená a mokřená plachta po které jsme se po ukončení klouzali po břiše, zadku… Prostě taková domácí klouzačka 🙂 Proběhla snídaně, rozcvička a budíček. 

Celý tento den byl převrácený. začínajíce večerkou a končíc budíčkem. Protože si dva kluci stěžovali na předchozí stezku odvahy byla pro ně připravena extra nová stezka.

19. 7. Pátek – Planeta splněných přání 

Všechny budily dvě víly den byl zasypán třpytkami. Jelikož jsou 4 skupinky a každá má svá trika (barevně odlišná od ostatních skupinek) hrálo se živé člověče nezlob se. Odpoledne byl nalezen strom přání s balonky ve kterých vždy bylo nějaké přání (chci být slavný, bohatý, zdravý, hubený..) a podle toho, které přání si skupinka praskla, plnila úkol k němu související (řezání dřeva, podepisování se, jezedí chleba se sádlem, plavání..) Večer se šlo do letního kina na animovanou pohádku Království lesních strážců. V noci jsme se vraceli do tábora.

20. 7. Sobota – Závěrečná hra 

Dopoledne se dohrával raketoball. Odpoledne se hrála závěrečná hra ve které se využívali vysílačky, kterýma skupinky posílali svým operátorům odpovědi ze stanovišť  a dle správnosti pokračovaly dál v cestě. První dorazili žlutí, dál oranžoví, modří a zelení. 

Večer bylo celkové vyhlášení celého tábora, raketoballu a hostina. V noci jsme pouštěli na rybník lotosové květy (z papíru a se svíčkou) pro štěstí. Každý do něj pošeptal své přání. Odvážlivci se poté koupali v rybníce.

21. 7. Neděle – Odjezd 

Ráno jsme dobalili věci a poslali je k místu příjezdu autobusu, kam jsme také na půl jedenáctou došli. Za zpěvu jsme úspěšně dorazili do Jaroměře, kde se doletělo v raketách na nádraží. Tam ale bohužel nebylo moc rodičů. Skupinky si naposled zakřičely své pokřiky a všichni se rozjeli domů. 

                                                                  Míša 


Pondělí, 22.7. – Téměř tisíc momentek z celého tábora zachycených okem Míši a jejím fotoaparátem

                            Zbytek fotek z dalšího aparátu

Neděle, 21.7.  – Fotky z posledních dnů, poprvé

Středa, 17.7.  – várka dalších fotek tentokrát z jiného aparátu

Úterý, 16.7. – Naše putování vesmírem pokračuje. Navštívili jsme například planety ticha a strojů, zvířat, sportu, hudby a veršů a další.
                       Na svých cestách nás potkává spousta nevšedních zážitků. Například na planetě hudby a veršů jsme navštívili domorodce, kteří nám za písničku či básničku věnovali suroviny na oběd, z kterých pak každá posádka vařila na ohni svou krmi. Vydařila se díla od vuřtguláše, přes nudle s nemletým mákem, přes ovocné knedlíky až po čínu s kuřecím masem.
                      Občas se veselí zvrtne ve spontánní zpívání s tancem.
                      Máme již za sebou také noční návštěvu planety jen pro odvážné. Zvládli ji úplně všichni, až na jednoho malého cestovatele, který nešel probudit.
                      Dnes jsou cestovatelé na výpravě na planetě poznávání a nakupování. Třemi autobusy doputovali až na Rabštejnský hrádek a plánují skončit ve Slatiňanech na zámku. Ale těžko říct,  cestou prý byl prima rybník, tak možná budeme přemísťovat naši základnu.

Já vím – čekáte hlavně na fotky – tak tedy zde je odkaz na další várku.  FOTOGRAFIE
Snad se mi dnes podaří nahrát ještě jednu.

Neděle, 10:30 – za chvíli vyráží zásobovací raketa směrem k našim vesmírným cestovatelům. Další zprávy a fotky přineseme v úterý,
                             kdy cestovatele čeká celodenní výlet.
                            A ve středu startuje poslední zásobovací let z Jaroměře směrem do kosmu. Příjem dopisů v Expanzi. Balíčky bych doporučoval neposílat. Planeta se utápí ve sladkostech a hrozí, že cestovatelé se nevejdou do svých skafandrů a na zpáteční cestě je neuveze přepravní koráb a budeme tam muset některé zanechat.

(příští rok nám prosím připomeňte, ať v táborové moudrosti nedoporučíme zasílání balíčků s mlsama. Kupujeme i společné a děti to ani nestíhají jíst. A vytrácí se také kouzlo, když se dostanou na obydlenou planetu a mají možnost si něco zakoupit v místním hokynářství, tak už to pro ně není něco nevšedního, když mlsů mají plné břicha. Duševní strava je naopak vítána.)

Fotky: závod želv, osobní volno, planeta zložinu – přidáno v sobotu 13.7.

Várka fotek – přidáno v pátek 12.7. – bez komentářů – fotky vše napoví

Fotky – 1. část

Tábor Sm Lom Os- Den první

Dolet v pořádku, kosmické podnebí dýchatelné.
Dnes –  v pondělí průlet mléčnou dráhou.
Ráno mlha na celému Chrudimsku – doteď hasiči pátrají kde se tam vzala.
Celý den plný mléka. Kosmická strava, dojení, krávy.

Den druhý

Ráno kontrola z hygieny – vše O.K.

Dopoledne zahájení celotáborového turnaje v raketballu a koupání v rybníku.

Sběr zásilek do kosmu v Penzionu Expanze. Odlet nákladní lodi ve středu a v neděli.