Cykloakce 9.4.2022

Letošní cykloakci s otvíráním studánky a hledáním jara jela na kolech pouze Kája a Zdéna. Počasí bylo hodně aprílové a díky nové dálnici a s tím spojenou uzavírku silnice na Velichovky, vznikla mírně cyklisticky zapeklitá situace, jak se na studánku dostat. Ale zadařilo se. Celé dopoledne nás doprovázelo sluníčko a částečně i vítr.
Kája, která byla na studánce poprvé, měla za úkol ji najít. Za celých 12 let, co se o studánku staráme se dost změnilo okolí. Hodně stromů bylo vykáceno a okolo studánky se rozrostlo trní. Kája ale úspěšně našla. Než jsme se pustili do čištění, šly jsme hledat známky jara a to rostlinku rozrazil a 3 řády hmyzu. Tady jsme tak úspěšné nebyly. Mezitím přijela Verča s Jardou a s  Jonáškem v kočárku a hlídačkou Honey.
Teď už jsme se pustili do čištění a hledání zbytků keramických hlídačů. Vodníka jsme našli, ale žábu ne.
Naše skupinka se najednou rozrostla o další dva pracanty. Ivoše a Vojtu s Lízou. Takže bylo ještě veseleji. Tok studánky byl vyčistěn a trní bylo kolem studánky ostříháno. Střecha studánky zlehka opravena.
Po vykonané práci jsme se přesunuli k ohništi a začali připravovat oheň na opékání vuřtů. Ivoš s Vojtou museli už odjet, tak přišli o oběd. Během rozdělávání oběda jsem při sbírání dříví našla tlapu od kance. Trochu děsivý nález. Tedy ona ho první našla Honey. Když jsem vyšplhala na kopec k posedu, našla jsem rejdiště pro kance s velkým množstvím oloupané cibule. Asi vábička.
Když už jsme dojídali a chystali se nakreslit si panáka na skákání, začal poletovat sníh. To vůbec nebylo dobré znamení. Sluníčko už úplně zmizelo a oblohu vystřídala šeď.
Už jsme na nic nečekali. Rychle sme dojedli, uklidili ohniště, zabali si a rozloučili se. Já s Kájou jsme ještě vyfotili vyčištěnou a upravenou studánku a vyrazili jsme na kolech domů. To už byla pěkná vánice a Káje ještě k tomu spadl řetěz. Naštěstí to byla rychlá oprava a už se jelo. Domluvily jsme se, že zpátky pojedeme přes Rožnov a Semonice. Dobře jsme udělaly. Vánice se táhla naší ranní cestou a my jsme jely opět za doprovodu sluníčka. Celkem jsme ujely 15 km.

Fotky z akce jsou ve fotogalerii.

Zapsala Zdéna