Zlatý kotlík

V neděli 22. 5. 2022 proběhl 18. ročník soutěže ve vaření na ohni “ Zlatý kotlík“. Letos byly vylosovány bramborové špalíčky na slano.
Už v 9 hodin se začali scházet první účastníci. Někdo přijel autem, někdo na kole, ale kuriózní příjezd mělo družstvo Svíčka +2. Vše měli naložené na kárce, která byla opatřena zvonkem a létajícími balónky. Kromě surovin na vaření se z kárky vykouzlil stoleček, odpočinkový stan  a další věci.
Vařilo se v přírodě – v trávě, takže prvním krokem bylo udělat bezpečné ohniště. Každé družstvo si muselo zabezpečit i dříví. K dispozici byly kotlíky a trojnožky, zápalky, prkénko na krájení, pitná voda a pitný režim.
Čtyři vařící týmy Vařečky (Vojta, Zuzka, Mates a mamka Jarča), Jantaři (Matylda, mamka Jíťa a taťka Kamil), Svíčka + 2 (Kája, Svíčková, mamka Dáša a taťka Jiří)  a Kuloheadi (Víťa, Káně, Matýsek a Fanda) si velmi dobře poradily s přípravou ohniště, hlídáním ohně a hlavně s vlastní přípravou pokrmu. Všechny špalíčky byly dobře uvařené a vzniklé kombinace jídel byly pro porotu těžkým oříškem k hodnocení. Vše vyřešila a pořadím zamíchala právě projíždějící a kontrolující hlídka Policie.
Špalíčky byly většinou podávány se zelím, ale ani špenát nechyběl.  Jako delikatesa byl udělán i
nivový přeliv. Než Denda, Verča a Zdéna připravily diplomy a ceny, ostatní perfektně uklidili ohniště.

A jak to dopadlo?

 Konečné pořadí: 1 – Svíčka + 2, 2 – Jantaři, 3 – Vařečky,  4 – Kuloheadi.  

Celou vařící pohodu doprovázely zvuky flétny, kytary a ukulele. Snad každý se dobře najedl a užil si společné vaření. Po vyhodnocení a úklidu se ještě zkontrolovala místa po ohništích, popovídalo se a hurá domu.

Postřehy a rady z vaření:

–  chuťově zajímavější je, když do těsta přidáte i uvařenou batátu

– aby byl v špenátu dobře cítit česnek, orestujeme jeho část nejdříve na oleji

–  máme-li  hodně těsta, můžeme si část opéct jako trdelník na klacku