Závěrečná výprava Litice – Potštejn

24 – 26. 6. 2022

Tak a je to tady, předposlední setkání ve školním roce jsme si společně užili v kempu Vochtánka pod Potštejnem. Sešli jsme se v pátek na vlakovém nádraží v Jaroměři a s přestupem v Hradci Králové jsme v pořádku docestovali až do stanice Potštejn. Do kempu nás čekala cesta asi 2 kilometry, kterou všichni v pohodičce zvládli i s velkými batohy krosnami. V kempu jsme si postavili stany složili nocoviště, snědli jsme si večeři a pak následovaly hry u ohně.  Ivoš nám ještě zahrál na kytaru a mi si zazpívali.  

Další den jsme začali rozcvičkou, poté byla snídaně, při které jsme se dozvěděli, že razíme na výlet. Sbalili jsme si batůžky a šli na, nám už známé, nádraží. Tady na nás ještě čekala Verča s Jardou a Jonáškem. Ve vlaku se k nám ještě přidal Vojta a tím se náš celkový stav ukotvil na 30 lidiček a dvě psí dámy. Tentokrát jsme jeli jen chvilku, a když ohlásili stanici Litice, tak jsme vystoupili. A dále jsme už pokračovali pěšky přímo nahoru na stejnojmenný hrad. Na hradě nás čekala prohlídka, ke které jsme dostali za úkol vyplnit ve skupinkách pracovní listy. Po prohlídce jsme si zkontrolovali výsledky naší práce a pak jsme seběhly dolů pod hrad. Pod hradem se nachází restaurace, takže jsme toho využili a dali jsme si všichni polévku. Kdo chtěl, tak navštívil i stánek se zmrzlinou, která byla opravdu výborná.  Než jsme se vydali zpátky do kempu, tak nám Verča zahlásila, že si zahrajeme hru ,,Máš smůlu veverko!‘‘.  Cestou do kempu jsme si ještě zahráli skoky veverek, veverčí zásoby jídla a proběhlo i zastavení u vody. Počasí bylo celou dobu celkem přínosné, ale když jsme byli kousek od kempu, tak se rozpršelo.  Všechno jsme ale zvládli, protože za chvíli zase vysvitlo sluníčko a věci nám stihli uschnout. Míša s Matějem nám pak připravili kus-kus se zeleninou a masem a po večeři jsme si chvíli zase odpočli při hraní her u ohně. Z kempu také začal vzlétávat balón, tak jsme se na jeho start šli podívat.

Možná si říkáte, kdy už konečně zazní hrad Potštejn, pod kterým jsme nocovali…Tak teď, když nám slehlo, tak jsme vyrazili na strastiplnou cestu do kopce na hrad, kde jsme stihli krásný západ slunce a pár skupinových fotek J. Pak už jsme si jen u ohně zahráli Mlsnou veverku, Veverčí elektřinu, pantomimu a šli jsme spát.

V neděli ráno jsme si už jen sbalili stany a všechny věci poskládali do batohů krosen. Popřáli Aničce V. a Anežce k narozeninám.  Někteří ještě využili řeku k poslední koupačce, dali jsme si sváču a pak už jsme razili na vlakové nádraží. A dál už to znáte…přestup v Hradci Králové, a v Jaroměři jsme se pokřikem rozloučili a rodiče si nás rozebrali domů.

Myslím, že i přes počasí, které mělo být všelijaké, se výprava povedla a těšíme se na Vás na táboře! J

Velká Pája